Амнести Интернешнал: Бројна кршења људских права у 2017. године

ЊУЈОРК: Организација Амнести Интернешнал (АИ) објавила је годишњи извештај о стању људских права у скоро 160 земаља у коме наводи да су у 2017. години забележена бројна кршења људских права и тврди да је политика мржње и страха постала нормална и да су на то утицали неки од најмоћнијих светских лидера.
amnesti.j
Фото: Ilustracija

У новом извештају тврде да су потези лидера у Египту, Филипинима, Венецуели, Кини, Русији и Америци угрозили права милиона људи.
“Отворено су кршили људска права или позивали друге да их крше. Филипински председник Родриго Дутерте је буквално позивао људе да убију оне за које сумњају да су дилери дроге”, каже Маргарет Хуанг, директорка Амнести Интернешнала, преноси Глас Америке.
У извештају се критикује и амерички председник Доналд Трамп због имиграционе политике, због угрожавања слободе медија и женских права. 
“Један од најгорих примера је усвајање политике "глобалног ћутања о планирању породице". Сад организације које су нудиле савете и информације о абортусу и услугама у области репродуктивног здравља морају да изаберу да ли ће и даље саветовати жене о абортусу или ће да добијају новац од америчке владе”, наводи се.
Извештај показује да је слобода говора такође угрожена, посебно у Кини, Египту и Турској. 
У извештају се констатује напредак који су остварили Женски маршеви у Америци и покрет #MeToo. Похваљен је и Тајван због одлуке да легализује геј бракове.

Domenico
23.02.2018 • 15:50
a kako bi bilo da se malo pozabave svojom kućom, jel to u Americi sve potaman, pod konac,...u koliko država su SAD prekršila sva prava i kodekse ovog sveta?!
EUR/RSD 117.3739
Најновије вести