Апел око 40 милиона медицинара богатима: Здравље приоритет

ТРСТ: Више од 40 милиона лекара, техничара и другог медицинског особља из 90 земаља, потписало је апел групи најбогатијих земаља на свету Г20 да ставе јавно здравство у центар економског опоравка након пандемије Ковид19, како би се избегле будуће кризе, пише италијански дневни лист “Хафингтон Пост”.
lekar, pixabay

У писму здравствени радници предлажу да најбогатији улажу више у смањењу загађења, осигурању чистог ваздуха, чисту воду, и стабилну климу, како би се повећала отпорност становниства против будућих пандемија и истовремено стварила одржива радна места.

Укратко, здравље људи, економско здравље и здравље планете су уско повезани, поручују медицински радници из целога света.

Ово је највећа мобилизација здравствене заједнице у последњих пет година, још од Паришког споразума о клими, подсећа лист и наводи да је преко 350 светских медицинских организација потписало писмо/апел у име својих чланова, многи појединци такође, а очекује се да ће се број потписница још повећати.

Пандемија Ковид19 је лекаре, медицинске сестре и друге здравствене раднике изложила смрти, болести и менталном стресу на нивоима који никада раније нису виђени, наводи се у писму.

Велика имена у политици и економији морају учити из ових грешака и деловати у правцу на јачању света, апелују медицински радници и додају да ”владе имају моћ да изврше ову трансформацију у наредних 12-18 месеци, у зависности од тога како и где одлуче да уложе хиљаде милијарди које морају да унесу у економију“.

Ковид-19 је јасно показао да економија пати када је здравље угрожено, каже се у апелу медицинсаког особља које су потписале колективно неке од најутицајнијих струковних организација на свету, а очекује се и подршка Светске здравствене организације.

EUR/RSD 117.3374
Најновије вести