Асанж о брисању Фејсбука: Закерберг кориснике назива глупацима

ЛОНДОН: Оснивач Викиликса Џулијан Асанж објавио је на Твитеру да је обрисао свој Фејсбук налог, рекавши да је оснивач Фејсбука Марк Закерберг "мегаломанијак" који своје корснике назива глупацима.
asanz
Фото: EPA-EFE/FACUNDO ARRIZABALAGA

"Управо сам обрисао свој Фејсбук налог. Заправо га никада нисам ни имао. Пријатељи не убацују своје пријатеље у огромну базу обавештајних података, коју контролише мегаломанијак који назива скоје кориснике ''глупацима'''''', написао је Асанж на Твитеру, а у прилогу је оставио фотографију интернет преписке Закерберга и неименованог пријатеља.

У разговору са тим пријатељем Закерберг каже да може да му обезбеди више од 4.000 мејлова, фотографија и адреса било које особе са Харварда, уколико му икада буде затребало.

На пријатељево питање како је успео да набави све то, Закерберг му је одговорио да су му то људи једноставно доставили.

"Немам појма зашто. Они ми ''верују''. Глупаци", написао је Закерберг у преписци која датира из 2004. године.

Маја 2010. године у тадашњем "Силикон ели инсајдеру" (данас "Бизнис инсајдер") Закерберг признаје да је до преписке заиста дошло, нагласивши, међутим, да је одрастао и да се променио.

Компанија Фејсбук изгубила је више од 58 милијарди долара тржишне капитализације, односно вредности ове друштвене мреже због скандала о цурењу корисничких података у који је умешана компанија "Кембриџ аналитика".

Светски медији су известили током протекле седмице да су подаци 50 милиона корисника Фејсбука без њиховог знања и одобрења послати компанији "Кембриџ Аналитика" која има политички центар за податке и која је радила на изборној кампањи председника Доналда Трампа 2016. године.

Фејсбук је оптужен за упад у податке корисника, што та мрежа негира.

Закерберг се за сада није огласио по том питању, упркос позиву који су му упутили парламентарци из Уједињеног Краљевства и Европске уније.

EUR/RSD 117.5559
Најновије вести