Асанж постао држављанин Еквадора, тражи се решење

КИТО: Еквадор је дао држављанство оснивачу "Викиликса" Џулијану Асанжу, који већ пет година борави у азилу у амбасади те земље у Лондону. 
asanz EPA/ANDY RAIN
Фото: EPA/ANDY RAIN

Асанж је, на свој захтев, постао натурализовани држављанин Еквадора 12. децембра, изјавила је министарка спољних послова те државе Марија Фернанда Еспиноза и истакла да жели да се са Британијом постигне "достојанствено" и "правично" решење за његову ситуацију.

Еквадор је Асанжу дао политички азил након што је он побегао у амбасаду 2012. године, како би избегао екстрадицију Шведској због истраге о тврдњама да је силовао једну жену.

Асанж је одбацио те тврдње и изразио страховање да би га Шведска могла изручити Американцима, где би му се судило због објављивања стотина хиљада поверљивих војних и дипломатских докумената САД.

Шведска је, у међувремену, одустала од захтева за екстрадицију, али би он у Британији и даље могао да буде ухапшен, пошто је пуштање на слободу уз кауцију искористио да затражи азил.

Британски Форин офис објавио је раније да је одбио захтев Еквадора да се Асанжу, који је рођен као држављанин Аустралије, одобри дипломатски статус.

Министарка Спиноза је, такође, изјавила да страхује за Асанжов живот, због претњи које долазе "од трећих држава".

Она је, на конференцији за штампу, рекла да Асанж неће напустити амбасаду Еквадора у Лондону све док му не буду пружене безедносне гарантије.

"Еквадор тренутно истражује друге могућности у дијалогу са Британијом, као што су добре услуге угледних ауторитета, других држава или међународниих организација које би могле да олакшају постизање правичног, коначног и достојанственог решења за све стране", рекла је Еспиноза.

EUR/RSD 117.5741
Најновије вести