Асанжово здравље погоршано,ускоро напушта амбасаду Еквадора

ЛОНДОН:  Здравље оснивача Викиликса Џулијана Асанжа недавно је погошано и очекује се да ће он напустити амбасаду Еквадора наредних недеља, изјавиле су за Блумберг две неименоване особе.

Асанж борави у амбасади Еквадора од 2012. године и његова слобода изван амбасаде није гарантована, пренео је Блумберг.Њему прети хапшење због неплаћања кауције у Лондону и иако амерички тужиоци нису изнели оптужницу против њега ризик у САД за њега је велики. 

Асанж није био одвојен од света иако је све време у амбасади, а дипломатски напори да се преговра о његовом изласку су удвостручени како због његовог лошег здравственог стања, тако и јер је стрпљење Еквадора при крају.Председник Еквадора Ленин Морено, назвао је Асанжа "каменчићем у ципели" и наслеђеним проблемом.

Он је током недавне посете Лондону разговарао о Асанжу и том приликом је рекао да су једино што они желе гаранције да му живот неће бити у опасности. Асанж је нашао утоциште у Амбасади Еквадора у Лондону након што су га шведске власти оптужиле за сексуални напад.

Иако је та оптужница одбацена, он и даље страхује од изруцења САД где га траже због објављивања тајних дипломатских депеша.

EUR/RSD 117.5751
Најновије вести