Аустралија и Холандија тужиле Русију због МХ17

КАНБЕРА/ХАГ: Аустралија и Холандија су покренуле судски поступак против Русије пред Међународном организацијом за цивилно ваздухопловство УН због обарања авиона на лету МХ17 “Малезија ерлајнса” 2014. године изнад Украјине, саопштила је данас аустралијска влада.
avion
Фото: pixabay.com

“Одбијање Руске Федерације да преузме одговорност за своју улогу у обарању лета МХ17 је неприхватљиво и аустралијска влада је увек говорила да неће искључити ниједну правну опцију у нашој потрази за правдом”, наводи се у саопштењу аустралијског премијера Скота Морисона, министарке спољних послова Марисе Пејн и државне тужитељке Михаелије Кеш, а преноси CNN.

“У октобру 2020. године, Русија се једнострано повукла из преговора са Аустралијом и Холандијом у вези са обарањем лета МХ17 и одбила је да се врати за преговарачки сто упркос поновљеним захтевима Аустралије и Холандије”, додаје се у саопштењу.

Две земље тврде да је Русија снабдела сепаратисте ракетним системом који је коришћен у нападу, а затим га је вратила назад.

“Пројектил је могла да испали само руска посада обучена на ракетном систему Бук-ТЕЛАР-а, или барем неко ко је деловао под њиховим упутствима, упутствима или контролом”, додаје се у саопштењу.

МХ17 на лету Амстердам-Куала Лумпур је оборен у јулу 2014. године у Украјини, а страдало је 298 људи који су се налазили у авиону.

EUR/RSD 117.3161
Најновије вести