Аустрија: Од 25.јануара обавезна ФФП2 маска и дистанца од два метара

БЕЧ: Министар здравља Рудолф Аншобер упутио је нацрт нове уредбе, којом ће бити продужена и пооштрена мера закључавања, парламенту на усвајање.
austrija
Фото: pixabay.com

Та уредба предвиђа од 25.јануара обавезу ношења маске вишег нивоа заштите, то јест ФФП2 у јавном превозу, али И приликом куповине, или одласка код аутомеханичара, али И на пијацама, биле отворене или затворене, те И за преузимање наручене хране из ресторана.

ФФП2 маска је потребна И за улазак у суд, или било које друге институције.Ту маску ће, према уредби, морати да носе сви старији од 14 година.

Поред тога обавезна дистанца према особама из другог домаћинства се повећава са једног на два метара.

Уредба предвиђа и наставак примене целодневног полицијског часа, који дозвољава излаз из куће за потребне рада, куповине, шетња због психичког И физичког здравља, пружање помоћи другима.

Једна новина је и недељни обавезујући тест за одређене групе људи.

Тако ће недељно тестирање на корона вирус бити обавезно, поред медицинског И неговатељског особља, И за сва лица која имају директан контакт са муштеријом, као што су продавци, возачи И слично.

Такође морају да се тестирају И наставници, радници у логистици, али и сви у јавном сектору који имају контакт са грађанима, те и професионални спортисти.

Корона криза посебно погађа фризере

БЕЧ:Корона криза тешко је погодила аустријску привреду, а посебно фризере.Треће закључвање многе фризере је довело до руба егзистенције.

Трговина је пронашла решење за превазилажење могућности да купци долазе у продавницу преко система "Click & Collect", а и гастрономија успева да ради захваљујући доставом.

Али фризери су потпуно онемогућени да раде.

У саопштењу Удружења фризера, његов председник Волфганг Едер истиче да је продужење мере закључавања за даље две недеље економска катастрофа за фризере.

Само у децембру је број фризера, који су пријавили да су незапослени, порастао за 65 одсто, а уз то све више је салона који могу да финансирају рад на скраћено радно време, указао је он.

Према његовим речима, мере помоћи владе само могу да покрију најпотребније, због чега многе фирме доспевају до руба егзистенције.

Едер је апеловао на грађане да по "откључавању" буду верни својим фризерима, чим отворе своја врата.

EUR/RSD 117.1544
Најновије вести