Аустријски вицеканцелар поднео оставку: "Био сам пијан"

БЕЧ: Аустријски вицеканцелар и лидер десничарске Слободарске партије Аустрије (ФПО) Хајнц Кристијан Штрахе поднео је данас оставку на политичке функције због видео снимака који су се преко немачких медија појавили синоћ, а на којима се види како наводној нећаки једног руског милијардера нуди државне послове у замену за финансијску подршку његове странке у јулу 2017. године.
е
Фото: Танјуг (AP Photo/Michael Gruber)

У присуству чланова владе из редова ФПО, он је данас у Бечу на ванредној конференцији за штампу, после разговора с канцеларом Себастијаном Курцом, рекао да је шеф владе прихватио његову оставку на место вицеканцелара.

"Већ дуже су постојале гласине да ће се из иностранства покушати утицати на изборе (за Европски парламент). У прошлости сам већ више пута био мета покушаја рушења, лажним причама да користим дроге, или да сам близак екстремним десничарима. У последње три године сам пуно доживео, али ово што је пре две године инсценирано, има сасвим другу димензију", рекао је Штрахе.

Поводом објављеног видео снимка, он је рекао да се ради о жени која је злоупотребила ванредно емоционално стање његовог сарадника Јохана Гуденуса после смрти оца. 

"Ради се о наводној летонској држављанки која је рекла да жели да се досели с дететом у Аустрију и да овде инвестира. Било су јој потребни месеци да придобије поверење Гуденуса како би упознала и мене. Радило се о приватном разговору у присуству њеног немачког пријатеља на Ибици, који нас је позвао на вечеру у своју вилу. Илегалним методама, злоупотребом видео камера, покушали су да наведу Гуденуса и мене на изјаве која би представљала кривична дела", рекао је Штрахе.

Истакао је да су емитовани снимци извађени из контекста, да је ту жену видео само једном, те вечери, након чега није имао с њом више никакав контакт, као што то нису имали ни други из странке.

"Знам да сам током нашег разговора те вечери, који је трајао седам сати, у више наврата указивао на потребу поштовања закона. Познато је да код мене нема незаконитог деловања. Због тога тражим целокупни снимак, који ће доказати то", додао је Штрахе.

Даље је навео да је био под дејством алкохола и да је олако о свему и свачему говорио, тако да зна да су његове речи биле и страшне, због чега се извињава свима којима је направио проблеме или их вређао, јер, како додаје, тада је помињао и најгоре гласине о канцелару.

"То је било деловање у пијаном стању, којим сам желео да импресионирам лепу домаћицу вечере. Деловао сам као тинејџер и повредио сам своју супругу. Филипа, ако ово гледаш, а знам да си повређена, надам се да можеш да ми опростиш", поручио је супрузи Штрахе дрхватим гласом.

Указао је да је овим објавама прекршен и новинарски кодекс, и да је једино кривично дело везано за ову аферу, што је инсценирана клопка.

"То је био циљани политички атентат.  Питам се на шта су све спремне те групације својом криминалном енергијом", рекао је Штрахе.

Он је најавио да ће предузети све правне кораке, да ће поднети тужбе против аутора видео и медија.

Он је изнео и да постоје индиције ко стоји иза свега.

"И поред тога, кажем да је ово била глупа, неодговорна грешка. Четрнаест година сам лидер ФПО и од тада сам странку одвео на те висине да можемо равноправно да разговарамо с коалиционим партнером. Зато не желим да дам повод да падне влада, која је успешно деловала. Наше учешће у влади је допринело већој безбедности у земљи, повећању прихода породицама, пензионерима, смањењу дугова државе, као и увођењу строгог система азила. Има још пуно тога да се учини и желимо да се настави примена програма рада владе", рекао је још Штрахе.

Он је истакао да ова афера не сме да буде разлог да се то онемогући и да буде повод за расформирање владе, што је био циљ афере.

Због тога је, како је пренео, канцелару понудио оставку, коју је он прихватио.

"У недељу ћу и странци поднети оставку на место лидера, а моје место ће преузети Норберт Хофер", најавио је још Штрахе.

 

EUR/RSD 117.1131
Најновије вести