Азербејџан завршио процес преузимања територије

БАКУ: Азербејџан је данас завршио процес преузимања територије, коју му је Јермениија препустила у складу са мировним споразумом којим је посредовала Русија и којим су окончани шестонедељни сукоби око Нагорно-Карабаха.
azerbejdzan
Фото: Tanjug (AP Photo/Emrah Gurel)

Председник Азербејџана Илхам Алијев поздравио је повратак контроле над тим областима као историјско достигнуће, преноси АП.

"Сви смо живели с једним сном и сада смо га испунили. Извојевали смо победу на бојном пољу и у политичцкој арени, и та победа отвара нову еру за нашу земљу. Биће то доба развоја, безбедности и напретка", поручио је Алијев у обраћању нацији.

Регион Лачин, који се налази између Нагорно-Карабаха и Јерменије, последњи је од три области на ободу Нагорно-Карабаха, који су јерменске снаге предале данас.

Лидери три земље, Владимир Путин, Илхам Алијев и Никол Пашинијан, потписали су 10. новембра заједничку изјаву о потпуном прекиду борбених дејстава у Нагорно-Карабаху.

Како се наводи у изјави, један део региона прелази под контролу Азербејџана, стране ће разменити заробљенике, а руске мировне снаге биће распоређене дуж контакт линије и дуж Лачинског коридора који повезује Нагорно-Карабах с Јерменијом.

Председник Азербејџана наредио демобилизацију

Председник Азербејџана Илхам Алијев наредио је данас демобилизацију прве групе војника који су били позвани због избијања сукоба у Нагорно-Карабаху.

Како преноси агенција РИА Новости, прво ће бити демобилисани они који имају троје и више деце, који у кући имају инвалида првог степена или малолетне браћу и сестре, оно који су јединци, као и они чији су очеви или браћа погинулу у сукобу.

Претходно је Алијев у обраћању нацији саопштио да се између Бакуа и Јеревана наставља размена заробљеника и тела погинулих.

EUR/RSD 117.1990
Најновије вести