Бајден обећао милионе добро плаћених радних места

ВАШИНГТОН: Новоизабрани амерички председник Џозеф Бајден изјавио је данас да жели да отвори ''милионе добро плаћених радних места'', посебно у технолошком и еколошком сектору.
dzo bajden, Tanjug/AP
Фото: Танјуг/AP

Бајден је оценио да је америчкој привреди потребна тренутна подршка због негативног утицаја мера против пандемије корона вируса на економију, пренео је Ројтерс.

"План нам је да отворимо милионе добро плаћених радних места у прерађивацкој и аутомобилској индустрији, и уопште у производњи и технологијама које ће нам бити потребне у будућности да бисмо били конкурентни у свету. Куповаћемо америчке производе", рекао је у Бајден у говору у Вилмингтону.

Он је додао да ће велике компаније и богати Американци плаћати одговарајући порез и да намерава да уведе минималну цену радног сата од 15 долара.

Бајден је, такође, упозорио на опасност од, како је рекао, ''додатних смртних исхода'' због ковида-19 ако актуелни републикански председник Доналд Трумп и његова влада наставе да одбијају координацију са тимом демократа позваним да обезбеди транзицију у Белој кући.

"Без сарадње две екипе које се наслеђују на извршној власти, могуце је да умре више људи", упозорио је Бајден.

Он је истакао да је потребно хитно расподелити вакцине против корона вируса чим оне буду на располагању.

"Ако треба чекати до 20. јануара, дан доласка следећег председника како би се почело планирати, изгубићемо месец и по дана. Неопходно је да координација крене сада. Сада или што је пре могуће", нагласио је Бајден.

EUR/RSD 117.5783
Најновије вести