Бајден у четвртак с лидерима ЕУ

БРИСЕЛ: Председник САД Џозеф Бајден учетвоваће 25. марта преко видео линка на састанку лидера ЕУ, најављено је у Бриселу.
dzo bajden, Tanjug/AP
Фото: Танјуг/AP

Бајден би на конфренцијски састанак Европског савета требало да се прикључи око 20.45 по бриселском времену.

Председедник Европског савета Шарл Мишел најавио је да је позвао председника САД да се видео линком укључи у видео конференцију ЕУ лидера и изнесе своје виђење будућности трансатлантске сарадње.

Време је да обновим наш трасатланстки савез, поручио је Мишел.

НАТО потврдио снагу односа између Северне Америке и Европе

Министри иностраних послова НАТО су потврдили посвећеност одбрани од спољних напада, нагласивши снагу односа између Северне Америке и Европе.

Отварамо ново поглавље у нашим трансатлантским односима, рекао је новинарима генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг, пренео је АП.

Он је захвалио америчком председнику Џоу Бајдену на томе што се обавезао да обнови снагу овог савеза и учини га отпорним у конкурентнијем свету.

У формалном заједничком саопштењу министри су навели да се састају у Бриселу да би потврдили трајну трансатлантску везу између Европе и Северне Америке, с НАТО-ом у срцу.

Министри, укључујући америцког државног секретара Ентонија Блинкена, такође, су се обавезали на клаузулу о колективној одбрани - члан 5. оснивачког уговора НАТО - према којем ће се напад на једног савезника сматрати нападом на све.

НАТО га је активирао само једном, након напада 11. септембра на Њујорк и Вашингтон.

Бивши амерички председник Доналд Трамп често је критиковао НАТО партнере због тога што не плаћају одбрамбене таксе, тврдећи, али без доказа, да дугују Алијанси или Сједињеним америчким државама, навела је агенција.

EUR/RSD 117.5784
Најновије вести