Башеле: Хитна истрага, па брзе и одлучне реформе полиције

ЖЕНЕВА: Филонајз Флојд, брат Афроамериканца Џорџа Флојда, жртве бруталног полицијског убиства у Минеаполису прошлог месеца, обратио се данас путем видео линка Савету за људска права УН и затражио покретање независне истраге о полицијској бруталности и расној дискриминацији у САД, известио је Ројтерс.
policija
Фото: pixabay.com

"Видели сте на снимцима брутално убиство мога брата. На такав начин полиција поступа са свим Американцима црне боје коже. Надам се да ћете оформити једну независну међународну комисију која ће спровести истрагу о полицијским убиствима Афроамериканаца и примени насиља над учесницима мирних протеста у мојој земљи", апеловао је брат убијеног Флојда.

Амбасадор Централноафричке Републике у УН Леополд Ишамаил Самба говорио је у име афричких земаља и позвао све владе да предузму колективне мере с циљем да се искорене системски расизам и полицијска бруталност.

Он је предочио да су амерички званичници лобирали да афричке земље ублаже тон у тексту своје резолуције, па се тако у последњој верзији резолуције, у коју је и извештач Ројтерса имао увид, не именују експлицитно САД.

У резолуцији се предлаже да висока комесарка за људска права УН Мишел Башеле "утврди чињенице и околности о догађајима у којима се испољава системски расизам, као и ситуације са прекомерном употребом силе и да Савет обавести о резултатима своје истраге за годину дана".

Мишел Башеле се обратила Савету и заложила се да се спроведе хитна истрага и казне починиоци из полиције који су прекомерно користили силу, као и да се спроведу "хитне и одлучне реформе".

"Црни животи су важни. Животи староседелаца и урођеника су важни. Животи људи различитих боја коже су важни. Сва људска бића рођена су са једнаким правима и достојанством", закључила је Башеле.

САД су напустиле Савет за људска права УН пре две године и од тада не учествују на седницама, ни у дебатама, али је амерички амбасадор у УН Ендру Бремберг у извесној мери релативизовао иницијативу наводећи да је "погрешно посебно именовати неку земљу с обзиром да се са проблемима расизма суочавају многе земље".

Драгомир
17.06.2020 • 22:27
Како поступити кад ножем нападнеш трудницу, ради пљачке.
EUR/RSD 117.5959
Најновије вести