ББЦ: Могућ договор о Брегзиту у последњем минуту

ЛУКСЕМБУРГ:  Министри ЕУ би на састанку у Луксембургу требало да добију нове информације о томе како теку преговори о Брегзиту од главног европског преговарача Мишела Барнијеа, сазнаје ББЦ.
bregzit, pixab
Фото: pixabay.com

Разговори између званичника ЕУ и Велике Британије о постизању споразума о Брегзиту интензивирали су се последњих дана, после састанка британског и ирског премијера током викенда.Међутим, Барније је рекао да и даље постоји "велика разлика" између Велике Британије и ЕУ, а од председавајући ЕУ фински премијер Анти Рине поручује да нема довољно времена за постизање договора.

С друге стране, Лондон иштиче да је постигнут напредак, да преговарачи интензивно раде, као и да је могуће постићи договор "у последњем минуту".Очекује се да наставак разговора у Бриселу буде одржан у среду, јер како тврде извори из Доунинг стрита - потребно је потпуније ажурирање предлога.

Ипак, ББЦ оцењује да је мало вероватно да ће нови споразум бити договорен до четвртка, када у Бриселу почиње кључни дводневни самит лидера ЕУ.Такође, постоје и спекулације о могућем новом самиту о Брегзиту крајем месеца.Дводневни самит ЕУ је пресудан, јер премијер Борис Џонсон мора добити нови договор до суботе, ако жели да избегне одлагање Брегзита.

У суботу ће бити одржано хитно заседање британског парламента, прво у последњих 37 година, на коме ће посланици моћи да подрже или одбаце евентуални споразум или ће премијер морати затражити још једно одлагање Брегзита.

Датум до којег Уједињено Краљевство би требало да напусти ЕУ је 31. октобар.

EUR/RSD 117.3216
Најновије вести