Бела кућа тражила 10.000 војника да угуши протесте

ВАШИНГТОН: Бела кућа тражила је још почетком седмице да 10.000 активних војника изађе на улице Вашингтона и других градова и зауставе протесте, али министар одбране Марк Еспер и високи војни званичник, генерал Марк Милеј, одбацили су тај захтев, саопштио је извор близак војсци.
bela kuca
Фото: pixabay.com

Еспер је преместио око 1.600 активних војника у Вашингтон и регион, али је тамо већ било распоређено око 5.000 припадника Националне гарде, па је војска, како није било потребе за њеним учешћем, враћена у четвртак увече, наводи Си-Ен-Ен.

Мајли је, према речима извора, имао снажан осећај да још није пређен праг, информативно описан као "тешка околност", да би било легално да председник позове војску у помоћ.

Након насиља у Вашингтону, Мајли се чуо неколико пута са представницима демократа у Конгресу, као и са Ненси Пелоси.

Иако нису познати детаљи његовог разговора са демократама, Мајли је у понедељак увече са председником Трампом водио врло напет разговор, тврдећи, упркос председниковим претњама, да активне војне трупе нису неопходне како би смириле нереде у Вашингтону.

С друге стране, иако је Бела кућа потврдила подршку Есперу, оваква одлука могла би га коштати позиције.

Конгрес је незванично обојицу критиковао због шетње с председником до цркве Светог Јована, а према извору блиском восјци, Еспер и Мајли веома жале што су то себи дозволили.

Еспер је и раније изјављивао да полушава да се држи даље од политике, али да му то не успева увек, док је Мајли још није проговорио о заједничкој шетњи с председником.

EUR/RSD 117.5841
Најновије вести