Белгија: Повратак ”у нормалу” тек за годину дана?

БРИСЕЛ: Белгија је у поседња 24 сата забележила 1.298 новозаражених и 42 смрта случаја као последице епидемије корна вируса.
belgija, ilustracija
Фото: Илустрација

Од почетка пандемије у држави од око 11 милиона становника заражено је преко 6.000 људи од чега је 220 преминуло.

Из белгијског Центра за кризне ситуације оцењују да се зараза Ковид 19 две недеље од увођења ванредних мера и даље налази у ”узлазној фази”.

Ако се мере примењују половично, време потребно за њихово дејство ће бити двоструко дуже. Зато је изузетно важно да сви примењују све мере, каже белгијски портпарол за борбу против Ковид 19 Емануел Андре.

Белгијски експерти подсећају на важност обавезне физичке удаљености од 1,5 метра како би се спречио пренос вируса капљицама.

Додаје се да није неопходно ношење заштитних маски изван специфичних окружења као што су болнице, али се и позива на редовно прање руку.

Када је реч о употреби антибиотика, белгијски здравствени радници наглашавају да они не делују на вирусе и да постоје други третмани који се тренутно експриментално користе у болницама, међу којимима је и лек ”Хлорокин”.

Белгијскји стручњаци у области медицине кажу да се тек по достизању ”врхунца епидемије” може почети са разматрањем постепеног укидања тренутних ванредних мера за борбу против Ковид 19.

Оцењује се да би могло проћи и до годину дна док се ситуација у Белгији не врати на нормалу.

EUR/RSD 117.5896
Најновије вести