Безос и Маск нису плаћали порез

ЛОНДОН: Председник САД Џо Бајден суочен је са позивима да уведе порез на богатство након извештаја према којем су најбогатији амерички директори, укључујуцћи шефа "Тесле" Илона Маска и власника Амазона Џефа Безоса, избегавали да плаћају порез на доходак, поједини и током неколико година.
s
Фото: Tanjug (AP Photo/Pablo Martinez Monsivais)

Непрофитна организација за истраживачко новинарство Про Публика објавила је да њени налази показују да су износи њихових пореских обавеза били изузетно мали у односу на огромно богатство и другу имовину коју поседују, наводи се у прилогу брианске Скај Њуз телевизије.

Према рачуници те организације са седиштем у Њујорку, богатство 25 најбогатијих Американаца скочило је за 401 милијарду долара од 2014. до 2018. године.

Према налазу Про Публике, они су у том периоду платили савезни порез на доходак у износу од 13,6 милијарди долара, што чини 3,4 посто од суме за коју је повећано њихово укупно богатство.

Низак износ плаћених пореза своди се на кришћење пореских стратегија које су потпуно легалне, напом иње Скај.

Мере за избегавање пореза могу да укључују смањење пореске основице по основу добротворних прилога или непримања плате, за коју пореска стопа иде до 37 посто, при чему уместо тога профитирају углавном од прихода од инвестиција за које је уобичајена нижа стопа од 20 процената.

У извештају се наводи да Безос уопште није плато порез на добит 2007. и 2011. године, а Маск није платио 2018. Безос и Маск су међу тројицом најбогатијих људи света.

Предузетник и политичар Мајкл Блумберг, бизнисмен Карл Ајкан и филантроп Џорџ Сорош такође су избегли плаћање свих савезних пореза у неким годинама, додаје се даље.

Аутори студије оцењују да та пракса "разара темеље америчког пореског мита - да сви плаћају свој део пореза, и да најбогатији плаћају највише".
 

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести