БиХ гаси 171 аналогни тв одашиљач због 5Г мреже у Хрватској

ЗАГРЕБ: Регулаторна агенција за комуникације Босне и Херцеговине (РАК) започела је, по захтеву Хрватске агенције за мрежне делатности (ХАКОМ), с гашењем 171 аналогног одашиљача тв станица у БиХ, јер ометају увђење 5Г мреже у Хрватској.
s
Фото: Youtube Printscreen

Из ХАКОМ-а су саопштили да су затражили да отклоне сметњи које долазе с територије БиХ, а које ометају увођење 5Г мреже на конкретним фреквенцијским ресурсима у Хрватској, преноси Хина.

Како објашњавају, БиХ је била у обавези да пређе на дигитално емитовање у складу са стандардима које је утврдила Међународна унија за телекомуникације.

"Гашење аналогних предајника током календарске 2021. године на овакав убрзан начин последица је чињенице да БиХ није благовремено завршила реализацију стратегије преласка на дигитално тв емитовање, као своју преузету и ратификовану међународну обавезу", навели су из РАК-а.

Босанско-херцеговачки регулатори су о поступку гашења 171 аналогних телевизијских одашиљача обавести 26 јавних и комерцијалних телевизијских станица које их користе, додаје се у информацији.

Три јавна РТВ сервиса у БиХ требало је да успоставе заједничко тело на нивоу државе за прелазак на дигитално емитовање, али се томе, како нови Хина, противе власти српског ентитета.

EUR/RSD 117.5849
Најновије вести