БиХ: Мигранти се смрзавају у шумама око Велике Кладуше

У суровим и нељудским условима, по зими, снегу и температурама нижим од минус десет степени, у шумама на локалитету Микановац, мигранти спавају у шаторима и импровизованим склоништима од најлона, ложе ватре и тако покушавају да се загреју.
migranti
Фото: Tanjug (AP/D.Bandić)

ВЕЛИКА КЛАДУША: У суровим и нељудским условима, по зими, снегу и температурама нижим од минус десет степени, у шумама на локалитету Микановац, око три километра од Велике Кладуше, борави педесетак миграната из Пакистана, Авганистана и Бангладеша, јављају бањалучке Независне новине.

У протеклу суботу њима су активисти Удружења за бољи Сански Мост из истоименог града однели значајну количину хуманитарне помоћи у храни, одећи, обући и хигијенским потрепштинама, која је набављена захваљујући донацијама.

Мигранти спавају у шаторима и импровизованим склоништима од најлона, ложе ватре и тако покушавају да се загреју.

На подручју Велике Кладуше протеклих месеци формиран је велики број таквих дивљих кампова у шумским и неприступачним теренима и они су били полазна тачка за мигранте који су покушавали да пређу границу с Хрватском и потом се упуте у земље Европске уније.

Међутим, због зиме и хладноће, највећи део тих импровизованих насеља мигранти су напустили и потражили сигурнија склоништа.

Становници дивљег кампа на Микановцу кажу како у овом тренутку једноставно немају куда, јер је граница с Хрватском добро чувана и у зимским условима ју је веома тешко илегално прећи, док су капацитети свих прихватних центара попуњени. Тако се у центру "Мирал" у Великој Кладуши сада налази око 1.200 миграната иако су капацитети кампа много мањи.

Када је реч о кампу Липа, надомак Бихаћа, сви мигранти смештени су у шаторе које су подигли припадници Оружаних снага БиХ и услови за њихов боравак су такође тешки, али колико-толико прихватљиви.

Секретар Црвеног крста Бихаћа Селам Миџић изјавио је да се шатори греју топлотним топовима, а да су мигрантима обезбеђена два оброка дневно.

Према проценама полиције, на подручју Унско-санског кантона има више од 1.500 миграната који су без решеног питања смештаја и они се тренутно налазе у напуштеним или девастираним објектима и другим импровизованим смештајима.

EUR/RSD 117.5758
Најновије вести