Боливија протерала амбасадорку Мексика

ЛА ПАЗ:  Вршилац дужности председника Боливије Хенин Ањес изјавила је да је њена влада одлучила да протера мексичку амбасадорку због наводног покушаја чланова бивше владе Боливије да пронађу уточиште у мексичкој амбасади и напусте земљу.
Protesti u Boliviji Foto: AP Photo/Luis Gandarillas
Фото: AP Photo/Luis Gandarillas

Ањесова је изјавила да је амбасадорки Марији Терези Меркадо дато 72 часа да напусти земљу, пренео је АП.Група од девет бивших званичника у влади свргнутог боливијског председника Еве Моралеса потражила је уточиште у мексичкој амбасади, након што се Моралес повукао са власти под притиском прошлог месеца.

Боливијска влада покренула је кривичне пријаве против званичника због побуне, тероризма и изборне преваре и одбила је да им дозволи сигуран излазак из земље.Боливијска влада оптужила је шпанске дипломате да покушавају да помогну деветорици званичника да напусте данас мексичку амбасаду и додала да су Шпанци стигли у амбасаду у пратњи групе мушкараца са капуљачом.

Шпанија је негирала оптужбе, али је шест шпанских дипломата напустило Боливију у недељу након што је боливијска влада затражила да оду."Почињена је озбиљна повреда против боливијског суверенитета и демократије, која се мора поштовати, "рекла је Ањесова.

EUR/RSD 117.5783
Најновије вести