Борељ: Русија користи енергенте за геополитичку добит

ВАШИНГТОН: Шеф дипломатије ЕУ Жозеп Борељ изјавио је данас у Вашингтону, после састанка Енергетског савета САД и ЕУ, да се Русија у тренутим геополитичким турбуленцијама "не суздржава" да искористи своје значајне испоруке енергената Европи као "инструмент за геополитичку добит".
Žosep Borelj Foto: Tanjug/video
Фото: Жосеп Борељ Фото: Танјуг/видео

Током заједничке конфренције за медије са америчким државним секретаром Ентонијем Блинкеном, Борељ је позвао на диверзфикацију извора енергије како би се смањила зависност од Русије, као главног европског добављача природног гаса, и обезбедила стабилност тржишта гаса који је данас у ЕУ 10 пута скупљи у односу на пре годину дана.

”Данас смо послали снажу поруку заједничке одлучности да јачцамо енергетску безбедност у ЕУ и нашсем директом окружењу. Ту говорим о Украјини, али такође и о Западном Балкану”, порчио је Борељ.

Он је нагласио важност зајеничког рада ЕУ и САД у транзицији са фосилних горива ка обновљивим изворима енергије, односно на испуњењу коначног циља климатске неутралности.

Жозеп Борлеј је велики значај придао и јединственом одговору који ЕУ и САД имају када је реч о, како је навео, руским претањама на истоку Европе.

Он нагалшава да је Москви ”више пута упућн позив на деескалцију ситуације” и да се дипломатске активности настављају на различитим нивоима.

”Верујемо да је дипломатско решење и даље могуће и то је јасан и први приоритет у који улажемо све наше напоре. Истовремено, одлучни смо у ставу да ће свака даља агресија против Украјине имати велике последице. Надамо се најбољем, али се спремамо за најгоре”, поручио је Борељ из Вашингтона.

Шеф дипломатије ЕУ је закључио да ће ”ако Русија настави путем агресије” активности ЕУ и САД ”бити кородинисане, укљуцујући и санкције”.

EUR/RSD 117.3909
Најновије вести