Британија: Обраћање краљице и Џонсона поводом Дана победе

ЛОНДОН: Британска краљица Елизабета Друга и премијер Борис Џонсон обратиће се нацији поводом 75-огодишњице Дана победе над фашизмом, у време када је пандемија корона вируса засенила прославе обележавања завршетка Другог светског рата у Европи.
d
Фото: Tanjug (AP Photo/Francois Mori)

Од многих планова за обележавање годишњице Дана победе Велика Британија одустала је у марту, након што је влада забранила окупљања људи како би обуздала ширење корона вируса, укључујући од повроке ветерана кроз Лондон и других догађаја који су подразумевали велики број људи, подсећа Ројтерс.

Међутим, авиони Краљевских ваздухопловних снага прелетеће над четири престонице Уједињеног Краљевства, а грађанима ће се обратити и премијер Борис Џонсон, који ће имати и видео-позив са једним ветераном.

Данас морамо да прославимо њихова достигнућа, и да се присетимо њихове жртве, рекао је Џонсон, који би требало да изрецитује недавно откривену песму "Дан победе" песника Едмунда Блундена.

Џонсон је додао да су Британци слободан народ због свега што су њихови ветерани урадили.

Он им је захвалио на томе и обећао да ће заувек бити упамћени.

Краљица (94) обратиће се путем телевизије тачно 75 година након што је њен отац, краљ Џорџ Шести, одржао победоносни говор преко радија.

EUR/RSD 117.5959
Најновије вести