Британска компанија складиштила делове људских тела

ЛОНДОН: Британска Национална здравствена служба (NHS) раскинула је уговор с компанијом за уклањање болничког отпада зато што је у својим објектима складиштила стотине тона таквог отпада, укључујући делове људских тела, уместо да их адекватно уклони, саопштио је британски министар здравља Стивен Беркли.
london, pixabay
Фото: Pixabay

Реч је о Служби за окружење институција здравствене неге (Healthcare Environment Services" - HES), против које је Агенција за природну средину прошле недеље покренула кривичну истрагу због "прекомерног отпада" и кршења дозвола на пет локација, преноси британски "Индипендент".

Међу тим локацијама је и једна у Нормантону, у Западном Јоркширу, где је у септембру пронађено 350 тона медицинског отпада - пет пута више него што је дозвољено.

Беркли је, у обраћању парламенту, рекао да НХС наставља да нормално функционише и да постоје планови за случај оваквих ситуација.

"Апсолутно нема опасности по здравље пацијената или ширу јавност", истакао је министар.

Према његовим речима, влада је први пут обавештена о овом случају крајем јула.

"Иако је отпад безбедно складиштен, није био прерађиван нити уклањан у адекватним регулаторним временским роковима. Ипак, ни у једном тренутку није било утицаја на јавно здравље нити на рад НХС", рекао је он.

Након што је овај проблем изашао на светлост дана, НХС је дала компанији ХЕС рок од 48 сати да пружи доказе да је радила у складу са законским и уговорним параметрима, али ХЕС доказе није доставила, након чега је 7. октобра раскинут уговор с том фирмом, појаснио је Беркли.

ХЕС је, пак, за своју неспособност да се реши отпада окривила "застарелу инфраструктуру" и еколошку политику.

Та компанија тврди да је клинички отпад адекватно чувала - при чему је, наводи, анатомски отпад држала у расхладним јединицама - и указује на проблем смањења капацитета за спаљивање отпада на високим температурама у Британији у протеклих неколико година.

Због отказивања уговора, ХЕС упозорава да ће се проблем уклањања отпада из британских болница додатно погоршати јер "количина отпада који производи НХС, а који треба спалити, далеко превазилази укупне капацитете за спаљивање у земљи".

Лабуристички посланик Џонатан Ешворт је рекао да је то "страшан скандал", наводећи да је реч о "350 тона отпада, укључујући делове људских тела, ампутиране удове и заразне течности" које је компанија гомилала у својим складиштима.

Министар Баркли је, међутим, указао да је само 1,1 одсто ускладиштеног болничког отпада "анатомског порекла", закључивши да би то биле готово четири тоне уколико је тачан податак о 350 тона који је изнела опозиција.

 

EUR/RSD 117.5690
Најновије вести