Ципрас тражи подршку, апелује на "патриотску дужност"

АТИНА: Грчки премијер Алексис Ципрас поручио је данас, уочи гласања о неповерењу влади, да је изабрао да оконча 27-годишњи спор око имена Македоније, искористивши "велику шансу" упркос потенцијалној политичкој цени по његову владу.
cipras tanjug
Фото: Tanjug

Ципрас је то рекао у обраћању посланицима који започињу расправу о поверењу влади после изласка коалиционог партнера, националистичке странке Независни Грци, због неслагања у вези са споразумом о решењу спора око имена Македоније, односно њеним преименовањем у Република Северна Македонија.

Ројтерс преноси да је Ципрас затражио подршку посланика, истичући да је "патриотска дужност" да се процес ратификације Споразума из Преспе у грчком парламенту изведе до краја, упркос политичкој цени.

"Постоји време када се о неком суди не не основу речи, већ дела. Постоји време за критичне одлуке и одговорности. Позивам вас да говорите јасно и часно, да слушате своју савест и поштујете интерес народа. Позивам вас да дате јасан одговор:Да ли верујете овој влади да настави са радом?", казао је Ципрас.

Агенција АП наводи да се очекује да ће влада Алексиса Ципраса преживети гласање које је ће бити одржано у среду увече.

Ципрас је истакао да је 2019. година почетак нове ере за Грчку.

"За 10 дана у Грчкој ће бити навршено четири године од дана велике политичке промене, великог свргавања старог политичког система, што није дошло изненада. То је био резултат највеће економске кризе у Грчкој у последњих 100 година, али и великим делом резултат тога како је политичко руководство управљало том кризом", пренела је агенција АНА.

Процес изгласавања поверења влади покренут је после оставке министра одбране Паноса Каменоса, лидера партије Независни Грци (АНЕЛ), после чега је Ципрас остао без већине у парламенту. 

Каменос је у недељу поднео оставку незадовољан Преспанским споразумом којим је окончан спор око имена Македоније.

Агенција Ројтерс напомиње да Сириза има 145 од 300 места у парламенту и подршку једног независног посланика, тако да јој је потребно још најмање пет гласова.

Ципрас је изразио решеност да иде до краја у спровођењу Преспанског споразума са Скопљем, поручујући да, као што се северни сусед није повукао, тако се ни Грчка неће повући из њега.

EUR/RSD 117.0731
Најновије вести