ДА ЛИ НАМ СЕ СПРЕМА НОВА СМРТОНОСНА ПАНДЕМИЈА, И ТО ОПЕТ ИЗ КИНЕ Лекари пријавили смрт жене инфициране КОМБИНАЦИЈОМ ДВА СОЈА ПТИЧЈЕГ ГРИПА

ПЕКИНГ: У Кини је забележен један смртни случај од инфекције која је изазвала комбинација два соја птичијег грипа Х3Н2 и Х10Н5, саопштила је кинеска Национална управа за контролу и превенцију болести, додајући да је у питању пренос између врста, али да је ризик од преношења са човека на човека низак.
1
Фото: Pixabay, ilustracija

Старија жена из провинције Анхуи, која је имала придружене болести, пријавила је да је развила кашаљ, бол у грудима, грозницу и друге симптоме 30. новембра, а преминула је нешто више од две недеље касније, 16. децембра, наводи се у саопштењу кинеске Националне управе за контролу и превенцију болести.

Тестирање блиских контаката 63-годишње жене били су негативни, стоји у саопштењу у коме се додаје да други случајеви оболелих од поменуте комбинације сојева птичјег грипа нису пријављени.

Анализа секвенце читавог генома вируса показала је да је вирус Х10Н5 птичијег порекла и да нема способност да ефективно зарази људе, рекла је агенција.

Забележени смртни случај, према речима кинеске Националне управе за контролу и превенцију болести, представља редак пренос вируса међу врстама, са птице на човека.

Ризик да вирус зарази људе је низак, додаје агенција.

Кина има велику популацију узгајаних и дивљих птица различитих врста, које, како преноси Ројтерс, представља идеално окружење за вирусе птица да се мешају и мутирају.

EUR/RSD 117.0764
Најновије вести