Дедков: СЗО тим неће хватати слепе мишеве, Кина помаже истрагу

ПЕКИНГ: Тим Светске здравствене организације (СЗО) распоређен у Вухану ради проучавања порекла КОВИД-19, саопштио је да кинеска страна делује отворено, пружа релевантне податке и удовољава захтевима мисије СЗО током њиховог рада.
korona pixabay
Фото: pixabay.com

То је у изјави за ТАС С потврдио Владимир Дедков, заменик директора истраживања на Институту Пастер у Санкт Петербургу и члан СЗО мисије у Кини.

„Пекинг не ствара никакве препреке нашој истраживачкој активности. Тако је од самог почетка. Кинеска страна делује максимално отворено, пружа податке, удовољава захтевима и учествује у дискусијама, не могу ништа лоше да кажем на ту тему “, рекао је Дедков агенцији.

Он је потврдио да стручњаци СЗО, који се налазе у кинеском Вухану како би истражили порекло нове инфекције корона вирусом, не планирају да узимају узорке и да током посете неће моћи да одговоре на главна питања, као што су одакле потиче нови коронавирус и слична, већ ће се то учинити касније.

„Ово је само прва велика посета и током ње ће бити испланирана даља истраживања. Мислим да током ове мисије не бисмо требали да узимамо никакве узорке. Наш задатак је анализа и планирање, ми треба да нацртамо програм истраживања заједно са кинеском страном, а биће потребно одређено време за његово спровођење“, објаснио је Дедков.

Он се уздржао да одговори на питање о детаљима програма тренутне мисије, додајући да је видео извештаје у медијима у којима се наводи да ће стручњаци СЗО бити одведени у подручја станишта слепих мишева.

"Прочитао сам да треба да одемо у пећину да ухватимо слепе мишеве. Био сам веома изненађен. Било би ми драго да то учинимо, али сумњам да ће се то догодити “, рекао је руски експерт.

Он је казао и да стручњаци СЗО немају кључну хипотезу о пореклу вируса.

„То је оно што тренутно радимо, разматрамо све могуће хипотезе, разматрамо све чињенице које имамо, сортирамо их и онда доносимо одговарајуће закључке о томе колико је вероватан одређени ланац догађаја“, објаснио је Дедков.

Он сматра да је тврдња да је пандемија ковид-19 истовремено започела у различитим деловима света, само једна од теорија која захтева верификацију.

Мисија СЗО стигла је у кинески град Вухан 14. јануара како би истражила порекло нове инфекције корона вирусом. По доласку стручњаци СЗО стављени су у двонедељни карантин. Ово време је коришћено за онлајн консултације са кинеским специјалистима, а затим су започели свој теренски рад, наводи агенција.

EUR/RSD 117.3375
Најновије вести