Делимично ублажавање ванредних мера у свету

Иако је број излечених од корона вируса у свету премашио милион, ванредне мере превентиве и заштите од инфекције и даље су на снази у већини земаља света јер је укупан број до сада заражених увелико премашио бројку од три милиона, известио је британски Гардијан.
korona pixabay
Фото: Pixabay.com

Ипак, у многим државама у току је ублажавање или укидање рестриктивних мера.

Данска и Чешка Република делимично су ублажиле ванредне мере и, према званичним проценама влада тих земаља, то није резултирало повећањем броја новозаражених.

Немачка и Шпанија такође ублажавају рестрикције, иако број нових случајева и број преминулих у тим земља и даље има тенденцију раста.

Канцеларка Меркел одржала је видео састанак са лидерима 16 немачких савезних држава на којем је одлучено да се у наредним данима отворе музеји, паркови и игралишта, али да се сачека са отварањем школа и вртића.

Шпански министар здравља Салвадор Иља саопштио је да ће грађанима бити дозвољени изласци два пута дневно, ујутру од 6 до 10 и увече од 8 до 11, док ће стријим грађанима, преко 70 година старости, бити дозвољење шетње од 10 до 12 и увече од 7 до 8.

 

Одлуке о ублажавању ванредних мера у Француској биће доношене сукцесивно и децентрализовано, посебно у сваком од 95 департмана и у зависности од ситуације на терену.

Министарка за животну средину Француске Елисабет Борн најавила је од 11. маја помоћ од 50 евра сваком Французу који хоће да поправи свој бицикл и тако допринесе смањењу емисије штетниг гасова.

Италијански премијер Ђузепе Конте оценио је да се Италија полако враћа у нормалу, али да ће све одлуке о укидању ванредних мера бити донете само на препоруку медицинских стручњака.

"Није популарно ово што кажем, али влада није у стању да одмах обезбеди повратак Италије у нормалне токове", рекао је Конте.

Британски премијер Борис Џонсон, који се јуче први пут појавио пред новинарима после опоравка од ковида-19, оценио да је Британије избегла катастрофу и могућих пола милиона смртних исхода од корона вируса захваљујући одлукама које је донела влада.

Од 44 европске земље које су увеле ванредне мере у 21 је почело ублажавање рестрикција, док се у још 11 блаже мере планирају за наредне дане, изјавио је Ханс Клуге регионални директор Светске здравствене организације у Европи.

Истовремено, епидемиолошка ситуација се не смирује у Русији.

Број заражених је премашио цифру од 100 хиљада, а премијер Русије Микаил Мишуцин обавестио је председника Владимира Путина да иде у самоизолацију јер је синоћ тестиран позитивно на корона вирус и има благо повишену температуру.

Премијерске обавезе у одсуству Мишуцина преузеће његов заменик Андреј Белусов.

По први пут, Јужна Кореја је саопштила да нема нових случајева ковида-19, али се зато ситуација у Бразилу деградира из дана у дан са растом броја оболелих и великом смртношћу.

У Кини се полако нормализује живот уз примену нових правила и спровођење мера превенције и заштите у свакодневном животу.

САД су најтеже погођене епидемијом корона вируса на свету.

Гардијан извештава да је до сада без посла остало 18,4 одсто радно способних Американаца.

Њујорк тајмс је прецизнији и извештава да је досадашњи биланс епидемије корона вируса више од 30 милиона незапослених грађана САД.

Уз стидљиве наговештаје смањења епидемијског таласа у Њујорку ипак и даље траје непрекидна борба медицинских радника са оболелима и великом смртношћу.

Скоро милион и 100 хиљада оболелих у САД, близу 64 хиљаде преминулих и нових 4.500 случајева у последњих 24 сата.

У свету је корона вирусом заражено 3.308.772, од вируса је преминуло 234.133 људи, а опоравило се 1.042.993.

Највише заражених има САД, потом Шпаниа, Италија, Велика Британија, Француска, Немачка, Турска, Русија, Иран, Брази, па Кина, из које је вирус и потекао крајем прошле године.

Највише смртних случајева забележено је у САД, потом у Италији, Великој Британији и Француској и Шпанији.

 

EUR/RSD 117.1121
Најновије вести