Денис Шмигал нови премијер Украјине

КИЈЕВ: Украјински парламент именовао је данас Дениса Шмигала за новог премијера, након што је Олексиј Хончарук у понедељак поднео оставку.
kijev pixabay
Фото: pixabay.com

За новог премијера гласао је 291 посланик, а за његов избор било је потребно 226 гласова, јавља Тасс.

Шмигал је до сада обављао функцију заменика премијера.

Посланици Врховне Раде су претходно већином гласова прихватили оставку досадашњег премијера Хонарчука, чији је рад у протеклих шет месеци колико је провео на тој дужности оштро критиковао председник Володимир Зеленски, преноси АП.

За прихватање оставке Хонарчука гласала су 353 посланика, док их је 40 било уздржано.

Обраћајући се посланицима уочи гласања, Зеленски је критиковао бившег премијера зато што њие зауставио индустријски пад и није испунио циљеве пореске политике.

"У влади нам требају нови мозгови и нова срца", рекао је Зеленски.

Шмигал (44), који је за заменика премијера именован прошлог месеца, раније је био на челу регионалне администрације у западној регији Ивано-Франкивск.

Он је у говору пред парламентом рекао да су очекивања грађана огромна, а да је њихово стрпљење на измаку, истичући да су резултати потребни већ данас.

Хонарчук (35) је први пут понудио остваку у јануару, након што је објављен снимак на којем говори да Зеленски, бивши глумац без политичког искуства, не зна ништа о економји, али је Зеленски тада одбио његову оставку.

Дужност би ове недеље могли да напусте и министри финансија и спољних послова и државни тужилац, а у оквиру реконструкције владе.

EUR/RSD 117.0802
Најновије вести