ДФ: Увести Дан Петра Другог Петровића Његоша

ПОДГОРИЦА:  Опозициони Демократски фронт (ДФ) поново је предложио да се у Црној Гори уведе нови празник, 13. новембар - Дан Петра Другог Петровића Његоша, црногорски празник културе.
crna gora zastava pixabay
Фото: pixabay.com

ДФ је тај предлог актуелизовао и у октобру прошле године, али је црногорски парламент одбио да о томе расправља.Предвиђено је да се тај дан обележи одржавањем културних и других манифестација који ће бити посвећени Његошу, на којима ће се афирмисати његово стваралаштво.

Изменама Закона о државним и другим празницима, који се налазе у скупштинској процедури, ДФ предлаже нови празник са циљем да се афирмише култура и стваралаштво једне од најважнијих личности Црне Горе, владара, владике, песника и филозофа.

"Његова дела свраставају се у ред најзначајнијих дела јужнословенске и светске књижевности. Његово богато културно стваралаштво на најбољи начин промовисало је и промовише Црну Гору у свету уназад два века, а чињеница да су његова дела преведена на многе стране језике доказује његову књижевну величину, универзалност и непролазност“, каже се у образложењу, пренео је портал РТЦГ.

Истиче се да Његошево књижевно дело промовише највеће људске вредности на којима су изграђени савремени свет и друштво, а то су слобода личности, борба за слободу, племенитост, јунаштво и чојство, слобода као услов једнакости.Наводи се да је због величине његовог лика и дела Петар други Петровић Његош постао најпрепознатљивији симбол Црне Горе и заслужује да се дан његовог рођења прогласи црногорским празником културе.

"Тако би се и у будућем периоду, генерацијама које долазе, прибличио значај његових дела, која на понос свакога у Црној Гори стоје у раван са најзначајним делима светске књижевности, а Његош се цени у светској књижевности као један од највећих великана“, каже се у образложењу.

Измена Закона о државним и другим празницима предложили су 17 посланика ДФ-а.

EUR/RSD 117.2760
Најновије вести