Ди Мајо: Основаћемо ЕУ изнова

РИМ: Италијански популистички покрет Пет звездица поздравио је данас исход избора у Баварској, а шеф тог покрета и вицепремијер Луиђи ди Мајо најављује да ће након избора за Европски парламент у мају Европа добити ново лице.
Di Majo Luidji/Tanjug
Фото: Tanjug

„Ми ћемо ЕУ изнова основати“, написао је на фејсбуку Ди Мајо.

Он је подсетио да је већ дуже указивао да Европи предсњтоји политички земљотрес.

„Избори у Баварској су само један симбол онога што ће се догодити. Италија је предводилац те Европе у преокрету. Као што је Италија била протагониста у оснивању ЕУ биће и протагониста у њеном новом оснивању. То ће бити почетак солидарности“, поручује Ди Мајо.

Он је похвалио успех Зелених у Баварској.

„Они се налазе изван шеме десно-лево. Њихов успег показује да је тема заштите животне средине све важнија“, написао је Ди Мајо.

И шефица италијанске неофашистичке партије деснице „Браћа Италије“ Ђорђија Мелони слави пораз ЦСУ у Баварској.

„Ни Немци више не подржавају политику канцеларке Ангеле Меркел, иако се Немачка ових година на терет партнера у ЕУ обогатила. Ми Италијани смо платили највећу цену од свих. Избори у Баварској су почетак једне олује, која ће кренути после избора за Европски парламент у целој Европи“, наглашава Мелони.

Лидер „Форца Италија“, бивши премијер Силвио Берлускони подвукао је да је ЦСУ, и поред губитака, и даље најјача странка у Баварској.

Успех Зелених и локалних изборних листа, према његовим речима, показује да Баварци и даље верују у Европу.

EUR/RSD 117.7330
Најновије вести