Директори словеначких болница: Дошли смо до ивице

ЉУБЉАНА: На конференцији на Брду код Крања, шефови словеначких болница упозорили су данас владу да постоји мало болничких резерви за решавање кризе с корона вирусом и указали да долази време осталих болести.
slovenija
Фото: Tanjug/Pixabay, ilustracija

Према Телевизији Словеније, директори здравствених установа упозорили су владу на радној конференцији да би се потреба за болничким лечењем у јануару могла повећати за 30 посто због других болести. Стога, с обзиром на тренутну епидемиолошку ситуацију, према њиховом мишљењу, нема времена за укидање мера, нити је предложено пооштравање.

“Оно што смо имали резерве, дали смо им да се носе с ковид-19. Постоје пацијенти с другим болестима којима су такођер потребни кревети. Припрема нових кревета за старије пацијенте готово је немогућа мисија ", објаснио је за Радио Словенија директор клинике Голник Алеш Розман.

"Можемо осигурати, рецимо, 100 додатних кревета. Али то не значи само 100 додатних кревета, то значи и 100 озбиљно болесних особа, више смртних случајева, више особа с дугорочним последицама", рекла је Бојана Беовић, водитељица стручне саветодавне скупине у Министарству здравства, у изјави за медије прије састанка.

Влада наставља консултације с представницима привреде на олабављењу мера и отварању неких активности уз строге мере за спречавање ширења корона вирусна. Очекује се да ће оба састанка помоћи у обликовању приступа који влада намерава да подузме у даљем управљању епидемијом, навео је портал SEEbiz.

EUR/RSD 117.5844
Најновије вести