Додик: Комшић се поиграо

САРАЈЕВО: Члан Председништва БиХ и лидер СНСД-а Милорад Додик изјавио је да је одбио иницијативу међународне заједнице за одржавање састанка саветника кабинета чланова Председништва БиХ о приближавању ставова о редуцираном Годишњем националном програму за НАТО (АНП), јавио је сарајевски портал Кликс. 
milorad dodik, EPA/VLADIMIR STOJKOVIC
Фото: EPA/VLADIMIR STOJKOVIC

"Моји људи се неће састајати с њима. Ако неко сада жели да увуче Американце у све ово, ја то одбијам и ми у томе нећемо учествовати. Жељко Комшић је као председавајући заказао седницу о том годишњем плану пре седнице о именовању мандатара тврдећи да неће дати сагласност на мандатара уколико се не усвоји АНП", навео је Додик.

Поручио је да се Комшић овог пута, како је рекао, поиграо. 

"Али то је његово право. Ја ћу бити на обе седнице, односно на тој седници и на ванредној коју ћу затражити као српски члан Председништва. Сачекаћемо да истекне 30 дана од споразума и онда имамо разне механизме", казао је Додик након сусрета с амбасадором Русије Петром Иванцовом.

"Народ је изабрао и ми само треба да конституишемо власт. АНП је измишљена ствар од бошњачке политичке елите како би се спријечило формирање заједничких институција. Они су од почетка знали за одлуку НСРС. Ја ћу се тога држати. Како друкчије тумачити чињеницу да то није учинило Вијеће министара БиХ иако је могло", нагласио је он. 

Додик је рекао да ће, ако не дође до именовања мандатара након истека споразума СДА-СНСД-ХДЗ, одређена решења предложити НСРС.

"У Уставу стоји да се БиХ састоји од два ентитета и три конститутивна народа. Нећу дозволити да се опструише воља српског народа", подвукао је Додик.

Упитан колико ће трајати формирање власти на државном нивоу, рекао је да није пророк.

"Неко је одлучио да опструише изборну вољу српског народа, а колико видим и хрватског. То сам видео када на дневни ред седнице Председништва БиХ није стављена тачка о именовању мандатара. Углавном, НСРС ће имати одређене предлоге према ФБиХ када истекне споразум о формирању Савета министара БиХ", казао је Додик.

 

EUR/RSD 117.5894
Најновије вести