Докумената из периода Трамповог мандата неће бити објављена

ВАШИНГТОН: Одбор америчког Представничког дома који истражује насилни упад 6. јануара у зграду Конгреса на Капитол хилу, пристао је да одложи захтев за објаву стотина докумената повезаних са администрацијом бившег председника Доналда Трампа, и тако изашао у сусрет захтевима Беле куће и актуелног председника Џозефа Бајдена.
tramp, tanjug ap
Фото: Tanjug (AP Photo/Evan Vuči)

Одлука представља реакцију на забринутост Беле куће да би објављивање свих докумената Трампове администрације, које је захтевао истражни одбор Представничког дома, могло да угрози националну безбедност и правну доктрину познату под називом извршна привилегија, која штити поверљивост одређених комуникација Беле куће, преноси АП.

Договор да се део документације не обелодањује наведен је у писму од 16. децембра из правне канцеларије Беле куће, а у највећој мери ради се о списима који се не односе на догађаје од 6. јануара, али су обухваћени захтевом да се предају Представничком дому.

Бајден је више пута одбацио Трампове напоре да управо "извршну привилегију" наведе као разлог за блокаду објаве докумената у вези са тим даном, али Бела кућа је сада сарађивала са надлежним одбором како неки од докумената не би били обелодањени.

Трамп је тражио од Врховног суда да блокира Национални архив, место где се чувају документа из времена његовог мандата, и да их не преда одбору који истражује насилни упад у зграду Конгреса и догађаје који су му претходили.

Десетине страница које су састављене 6. јануара не односе се на напад на Капитол, већ документи описују припреме и разматрања Савета за националну безбедност, а Бајденова администрација брине да, уколико ти садржаји стигну до Конгреса, да би то могло бити проблематично за извршну власт , без обзира на то ко је председник државе.

Последњих неколико месеци Национални архив слао је документа Белој кући и адвокатима бившег председника у настојању да се утврди садрже ли информације које су ризичне за обелодањивње, а Трамп је износио значајне примедбе и забринутости у вези са неким од њих.

Национални архив је саопштио да записи које Трамп жели да блокира укључују председничке и дневнике посетилаца, примерке говора и белешке у вези са догађајима од 6. јануара из досијеа бившег шефа кабинета председника Марка Медоуза, као и, како је прецизирано, нацрт извршне уредбе везане за интегритет избора, наводи Глас Америке.

EUR/RSD 117.4284
Најновије вести