Џонсон брани одлуку о националном затварању

ЛОНДОН: Британски премијер Борис Џонсон бранио је данас одлуку о наметању другог националног затварања, игноришући критике да су вишедневна одлагања значила још више хиљада заражених и стотине беспотребних смртних случајева.
dzonson, tanjug ap
Фото: Tanjug (AP Photo/Kirsty Wigglesworth)

Коментари су уследили када је Џонсон представио Доњем дому парламента детаље о предложеном четворонедељном затварању у Енглеској које би требало да почне у четвртак, пренео је АП.

План је најављен у суботу након што је на основу пројекција постало јасно да постоји ризик да ће због нагло растуће стопе инфекције болнице бити препуњене за неколико недеља.

"Суочени са овим најновијим подацима, не постоји друга могућност осим да се предузму даље мере на националном нивоу", рекао је Џонсон посланицима, додајући да је било исправно прво покушати са наметањем локалних мера.

"Верујем да је било исправно испробати све могуће опције да се овај вирус стави под контролу на локалном нивоу снажном локалном акцијом и јаким локалним вођством", рекао је премијер.Према предложеним мерама, већина продавница биће затворена до 2. децембра, а барови и ресторани ће бити ограничени на услуге испорука.

Људима ће бити наређено да остану код куће, осим одласка на посао, вежбања и основних куповина, док ће школе и факултети остати отворени.

Према британском систему преноса овлашћења, покрајинске владе Северне Ирске, Шкотске и Велса већ су увеле строжа ограничења због корона вируса од Енглеске.

EUR/RSD 117.5832
Најновије вести