Џонсон: Гренел и Палмер имају план за КиМ

ВАШИНГТОН:  Амерички републикански сенатор Рон Џонсон тврди да су Београд и Приштина тражили да се САД више ангажују у решавању косовског питања и наводи да специјални изасланик Беле куће Ричард Гренел и специјални представник Стејт департмента Метју Палмер имају заједнички план за КиМ, који је примарно фокусиран на економију.
Američki republikanski senator Ron Džonson  Foto: glasamerike.net/skrinšot
Фото: glasamerike.net/skrinšot

Џонсон, који је и председавајући Пододбора за Европу и регионалну безбедносну сарадњу, пред којим је у среду одржан претрес о Западном Балкану, оценио је за Глас Америке да крај ове године није реалан рок за решавање питања КиМ, истичући да се чека формирање владе у Приштини, и да иду избори у Србији.

Он је нагласио да неће да поставља вештачке рокове и да је боље ићи "корак по корак"."Косово мора да формира владу и не желим да постављам вештачке рокове. И мене су и представници Београда и представници Приштине питали да ли могу више да се ангажујем, они желе да САД у потпуности посвети", рекао је Џонсон.

На питање да ли то значи да су Београд и Приштина "тражили Гренела", он казе да су тражили од САД да се више ангажују."И то би требало да буде позитиван знак што имамо специјалног представника Стејт департмента - Палмера - и специјалног изасланика Беле куце - Гренела. Чули смо на овом претресу да се њих двојица координишу", наводи Џонсон.

Он каже да је разговарао са обојицом и да имају неки план, чији је примарни фокус на економским шансама."Мислим да ту могу нешто да постигну и да онда покушају да врате обе стране за сто да раде заједно, а ми да их подржавамо", рекао је Џонсон.

Он је додао и да би "било лепо" да Приштина укине таксе, а да Београд престане да ради на томе да друге земље повуку призање Косова.

"То би био важан корак. Мислим да и Палмер и Гренел траже неку инвестицију која би охрабрила обе земље да сарађују. Радимо све што можемо како бисмо промовисали боље економске прилике и привлачење инвестиција и грађанима обе земље послали сигнал да ће то бити исход успешног договора обе стране", рекао је Џонсон.

Stojan staro s…
29.10.2019 • 15:36
porucite ovom grenelcicu da je Kosovo srpsko . da se ne igra sa vatrom.
EUR/RSD 117.5668
Најновије вести