Џонсон подноси оставку на место лидера конзервативаца

ЛОНДОН: Британски премијер Борис Џонсон поднеће данас оставку, изјавио је извор из владе, а портпарол његове канцеларије саопштио да ће се премијер данас обратити нацији, јавио је Ројтерс.
boris dzonson, tanjug ap
Фото: Boris Džonson, foto: Tanjug (AP Photo/Seth Wenig)

"Борис Џонсон ће данас поднети оставку на место лидера Конзервативне партије", написао је на Твитеру политички уредник Би-Би-Сија (BBC) Крис Мејсон.

Трка за лидера странке биће одржана овог лета, а нови премијер ће бити именован пред одржавање конференције торијеваца у октобру.

Портпарол Даунинг стрита рекао да је ће се британски премијер обратити данас нацији.

Џонсона су данас позвали да поднесе оставку двојица британских министара.

Нови британски министар финансија Надим Захави поручио је Џонсону да поднесе оставку, истакавши да ће се криза која је захватила британску владу само погоршати.

Министар одбране Бен Волас, такође, је позвао Џонсона да поднесе оставку, али је рекао да ће наставити да штити националну безбедност.

Политички уредник британског листа "Сан" Хери Кол казао је да ће Џонсон остати премијер док се не изабере нови лидер, што може да потраје и до два месеца.

 Британски премијер разговарао са краљицом

Џонсон је разговарао  са британском краљицом Елизабетом II уочи предстојеће објаве о свом плану оставке, изјавила данас заменица политичког уредника ИТВ Анушка Астана.

Бакингемска палата одбила је, међутим, да коментарише да ли је британска краљица имала било какву комуникацију јутрос са Џонсоном, пренео је Би-Би-Си (BBC).

Краљица Елизабета II се налази у замку Виндзор, а према званичним информацијама, она је синоћ телефоном разговарала са Џонсоном, у оквиру уобичајене седмичне комуникације.

EUR/RSD 117.3179
Најновије вести