ДПС спремна за постизборне разговоре

ПОДГОРИЦА: Демократска партија социјалиста Црне Горе (ДПС) спремна је за постизборне разговоре са потенцијалним партнерима.
podgorica pixabay
Фото: pixabay.com

То ће, пре свега, саопштила је ДПС, бити оне партије са којима је и до сада конституисала парламентарну већину, јер верују да тај проевропски блок има и снагу и одлучност да настави започети посао.

"Процес конституисања нове парламентарне и извршне власти је започео изборним даном. Наставиће се разговорима партија и коалиција који треба да резултирају договором оних чији су програмски циљеви најсличнији, како би обезбедили парламентарну већину за формирање Владе. Тако је свуда у демократском свету, тако је увек било, и биће и сада у Црној Гори", каже се у саопштењу ДПС.

ДПС јасно поручује да нема о чему да разговара са онима који су на овим изборима "помешали веру и политику, који нас враћају у прошлост и трују великосрпским национализмом у коме нема места ни за црногорску државу, ни за црногорско име".

"Пред нама је, дакле, наставак изборног процеса и преговори партија и коалиција које су задобиле парламентарни статус. Велика је одговорност на онима који су у ситуацији да пресудно утичу на даљи ток политичких догађаја у Црној Гори. Од њихове одлуке не зависи судбина ни једне партије, нити било ког политичара. Од њихове одлуке зависи судбина Црне Горе", наглашава се у саопштењу ДПС.

На синоћ одржаној седници Председништва ДПС, којом је председавао председник Мило Ђукановић, анализирани су резултати парламентарних избора одржаних 30. августа.

Оцењено је да је изборни дан, у условима велике излазности и специфичних мера НКТ, протекао у мирној и толерантној атмосфери и да су грађани на демократски начин изразили своју политичку вољу.

"Резултат који је остварила наша партија је испод очекивања и у наредном периоду партијски органи ће се тиме детаљније бавити. Ипак, ДПС је појединачни победник недељних избора са више од 143 хиљаде гласова, што је десет хиљада гласова више од другопласираног, са подршком изнад 35 одсто и највише освојених мандата," саопштио је ДПС.

Такав резултат је утолико значајнији јер је остварен у условима пандемије ковида-19 и њених последица, наводи ДПС, а за лоше резлултате на изборима оптужују "пропагандну кампању из суседства против наше партије и њених лидера и отвореног учешћа Српске православне цркве". ДПС истиче да то, на њихову жалост, није наишло на осуду међународне заједнице.

"Од међународне заједнице очекујемо да остане доследна, као што је осам месеци ћутала на беспризорно мешање друге државе у наше изборе и на незабележен утицај цркве на политику, да препусти сада ову одлуку црногорским политичким субјектима. Црна Гора неће дозволити да јој се након једног века понови историја, у којој је једном била монета за поткусуривање кључних земаља и њихових интереса на Балкану,"каже се у саопштењу ДПС.

На Председништву је договорено да се седница Главног одбора одржи у петак, 4. септембра.

EUR/RSD 117.1709
Најновије вести