Двојица Холанђана пред судом због отровних јаја

ЦВОЛЕ: Двојица Холанђана појавила су се данас први пут пред судом због скандала са затрованим јајима која су се продавала широм Европе.
Jaja  Foto: AP Photo/Michael Probst
Фото: AP Photo/Michael Probst

Двојица мушкараца, које су холандски медији идентификовали као Мартина ван де Б. (31) и Матијса ИЈ (24), појавили су се на затвореном саслушању пред судијом у холандском граду Цволе, преноси агенција Франс прес.

"Судија је саопштио да има довољно доказа да они остану у притвору. Државно тужилаштво сумња да су двојица менаџера компаније за дезинфекцију користили фипронил на живинарским фармама у Холандији", наводи се у саопштењу суда.

Њих двојица се терете да су угрозили јавно здравље користивши штетне супстанце. Осумњичени менаџери холандске компаније "Чикенфренд" ухапшени су прошлог четвртка, у оквиру истраге о нелегалном коришћењу потенцијално штетног инсектицида у живинарској индустрији.

Та холандска компанија је у епицентру скандала са јајима загађеним инсектицидом фипронил, преноси агенција Ројтерс.

Милиони кокошјих јаја је повучено са полица европских супермаркета због страха да су контаминирана инсектицидом фипронил, који је популаран инсектицид за третирање лкућних љубимаца на буве и крпеље, али је забрањен за употребу у прехрамбеном ланцу. 

Светска здравствена организација сматра фипронил умерено токсичним и каже да само велике дозе тог препарата могу изазвати оштећење органа.

EUR/RSD 117.2118
Најновије вести