DW: Произвођачи вакцина спречавају донације сиромашнима

БЕРЛИН: Немачка има више вакцина него што јој је потребно и хоће да их донира сиромашнијим земљама, али произвођачи вакцина се томе противе и траже паре, што им је омогућено уговорима које су склопили са ЕУ, пише Дојче веле.
Vakcina protiv koronavirusa Foto: AP
Фото: Вакцина против коронавируса Фото: АП

Немачка влада страхује да ће ускоро морати да уништи велике количине вакцина против короне. Притом је најављено и управо потврђено да ће Немачка своје вишкове донирати сиромашњим земљама у оквиру иницијативе Ујеидњених нација - Коваx - и то до краја године, 100 милиона доза вакцине.

Међутим, Немачка је до сада донирала само 17,6 милиона доза произвођача АстраЗенека. Највећи примаоци су Вијетнам са 2,6 милиона, затим Украјина, Египат и Гана са по 1,5 милиона доза, речено је из Министарства здравља Немачке, преноси лист Велт.

Произвођачи других вакцина очигледно намећу услове који онемогућавају да се вакцине донирају сиромашнијим земљама.

Ово произилази из писма државног секретара Томаса Штефена из Министарства здравља упућеног Европској комисији, које је доступно ТВ магазину „Контрасти" јавног сервиса АРД, пише на порталу јавног сервиса, тагессау.

У писму од 18. октобра Штефен критикује понашање произвођача вакцина које не погађа само Немачку: „Ускоро ћемо се суочити са ситуацијом у којој неке земље морају да униште велике количине вакцина која су хитно потребне другим земљама", навео је он.

Уговори које је Комисија ЕУ прошле године закључила са произвођачима вакцина дају тим компанијама де факто право вета када се вакцине дистрибуирају трећим земљама.

То значи да произвођачи морају да пристану на те уговоре о донирању које на пример Немачка склапа са неком другом земљом.

Неке компаније очигледно бескрупулозно експлоатишу могућност вета. Штефен у поменутом писму каже произвођачи „диктирају минималне цене" или захтевају од прималаца „претеране компензације за разлику у цени".

Такође је „неприхватљиво” пише Штефен, да те фармацетуске компаније покушавају да забране дистрибуцију вакцина преко међународних организација.

Према инсајдерима из фармацетуске индустрије, позадина финансијских захтева произвођача вакцина су комерцијални интереси: било која доза која се бесплатно донира из Немачке у Африку, на пример, тамо се више не може продати, чак ни по нижој цени.

Према истраживању тима емисије „Контрасти", највећи отпор донирању вакцина пружа америчка компанија Модерна. Према немачком министарству здравља у међувремену су потписани оквирни споразуми између Ковакса и фирми Бајонтек-Фајзер као и Џонсон и Џонсон. С Модерном се још увек преговара.

Произвођачи захтевају „минималне цене" или исплате компензације - поред цене коју су земље ЕУ уговориле и платиле за наручене вакцине. За дозу вакцине произвођача Модерна, на пример, ЕУ плаћа наводно око 19 евра.

Са становишта америчке компаније Модерна, смањили би се приходи на уносном тржишту у ЕУ за допунске вакцинације: што мање Немаца прими прву и другу вакцину Модерне, мање је тржиште за допунске вакцинације у богатој Немачкој. Према званичном одобрењу, мРНА вакцине се „појачавају” давањем треће дозе исте врсте вакцина.

Као и много тога битног у вези са уговорима вредним милијарди - не зна се колику компензацију траже поменуте фармацетуске фирме, а државни секретар Штефен у свом писму говори само о „претераним” захтевима. Износ тражених „минималних цена” такоде није јавно доступан, наводи Дојче веле.

EUR/RSD 117.3037
Најновије вести