ЕК импресионирана брзином реформи у Украјини, има још посла

БРИСЕЛ: Европска комисија је уочи самита ЕУ-Украјина који је одржан данас у Кијеву, објавила аналитички извештај о капацитету Украјине да преузме обавезе које подразумева чланство у ЕУ.
evropska komisija
Фото: pixabay.com

У обраћању колегама у Кијеву комесар за проширење Оливер Вархељи је рекао да је Украјина направила “велике напоре у усклађивању са правним тековинама ЕУ” али је додао да има области у којима треба више да се уради.

„Наравно да смо импресионирани брзином којом је Украјина предузела одређене кораке у веома тешким околностима“, изјавио је Вархељи и поручио да "брзина испуњавања услова не би требало да иде науштрб квалитета".

Вархељи је нагласио да су потребне даље реформе у областима попут борбе против корупције и правосуђа, против прања новца, деолигархизације, медијских закона и националних мањина. Украјинско руководство је јуче и данас упутило апел Унији за брже чланство земље у ЕУ, а украјински премијер Денис Шмихал је изјавио у интервјуу за европски портал “Политико” да земља треба да уђе у ЕУ за две године. Комисија је у јуну препоручила да се Украјини додели статус кандидата за чланство у ЕУ. Препорука је тада дата под условом да Кијев предузме низ законодавних и политичких корака познатих као седам препорука.

EUR/RSD 117.1743
Најновије вести