Екстремни топлотни талас стиже на запад Европе

ЗАГРЕБ: У Европу ове седмице стиже екстремни топлотни талас који би могао да обори рекорде за јун, а изузетно високе температуре ће погодити посебно западни део континента.
vrucina, epa
Фото: Talas vrućine u Italiji, foto: EPA (GIORGIO BENVENUTI)

Према најновијим предвиђањима, како преноси "Сивир Ведер" (Severe Weather), највише ће бити погођени делови Шпаније и Француске, где ће температуре прећи 40 степени.

Изузетно високе температуре у Европу ће стићи са Пиринејског полуострва и из западне Сахаре, наводи Index.

Како се наводи, врућине почињу данас на северу Шпаније, у Француској као и на северу Италије, а врхунац топлотног таласа у Европи се очекује у четвртак.

Местиимично, температуре би у Шпанији и Француској могле да пређу и екстремних 46 степени.

Последњи дан топлотног таласа у већини земаља требало би да буде петак, након чега би над Европом требало да почне да делује хладни фронт.

Француска се спрема за "потенцијално опасан" топлотни талас који би могао достићи рекордне температуре за јун, а власти у Паризу поставиле су "хладне собе" у општинским зградама, отвориле базене за ноћно купање и поставиле додатне чесме за пиће.

Градоначелница Париза Ан Идалго рекла је јуче за "Журнал ду Диманш" да ће чак осам базена бити отворено после 22 часа током таласа врућина, купање ће бити дозвољено у каналу Вилет и три привремена базена биће отворена у густо насељеним четвртима главног града, пренео је Ројтерс.

Пијаћа вода делиће се бескућницима, а школе у Паризу и околини подстичу ученике да носу воду са собом и стављају крему за сунце.

Тренутна рекордна температура за јун износи 41,5 степени забележених у близини Нарбона на југу Француске у јуну 2003. године.

"Потенцијално опасан топлотни талас ће захватити велики појас западне и северне Европе ове недеље", пише сајт AccuWeather.

Релативно висок ниво влажности значи да ће субјективн осећај бити да је 47 степени, додају метеролози.

EUR/RSD 117.5516
Најновије вести