Еквадор: Ухапшен шведски програмер, присталица Асанжа

КИТО: Шведски програмер Ола Бини, ухапшен на аеродрому у еквадорској престоници Киту, оптужен је да је планирао да уцењује председника државе због тога што је повукао подршку своје земље оснивачу Викиликса Џулијану Асанжу.
e
Фото: Epa (Jose Jacome)

Приликом хапшења, Бини (36) је код себе имао најмање 30 електронских уређаја за складиштење, а АП наводи да је ухапшен само неколико сати пошто је Асанж избачен из амбасаде Еквадора у Лондону и ухапшен.

Пријатељи ухапшеног програмера тврде да је он неправедно ухапшен због тога што се залаже за дигиталну приватност, преноси АП.

Власти, с друге стране, тврде да је Бини планирао да са двојицом неидентификованих руских хакера објави компромитујућа документа о председнику Еквадора Ленину Морену.

На правосудном систему је да докаже да је починио злочин, али ми не можемо да дозволимо да Еквадор постане центар пиратерије и шпијунаже. Тај период у нашој историји је готов, рекла је министарка унутрашњих послова Еквадора Марија Паула Ромо, преноси АП.

Према њеним речима, Бини се 12 пута састајао с Асанжом у еквадорској амбасади у Лондону. 

Бинијеви адвокати су изјавили да још не знају да ли је подигнута званична оптужница против шведског програмера.

Асанж је ухапшен 11. априла, пошто му је поништен азил и избачен из амбасаде Еквадора у Лондону у којој је провео седам година.

Асанж је основао Викиликс, који је објављивао поверљиве документе и слике од 2006. године, а 2010. нашао се на насловницама широм света када је у априлу објавио снимак под именом “Колатерално убиство”, на којем се види како су амерички пилоти убили 18 особа, међу којима два новинара агенције Ројтерс, из хеликоптера у Ираку.

Он је, такође, објавио поверљива војна и дипломатска докумената САД о ратовима у Авганистану и Ираку у јулу и октобру 2010. године.

Касније те године ухапшен је у Великој Британији пошто је Шведска издала међународни налог за његово хапшење због оптужби о сексуалном злостављању.

Шведске власти су желеле да га испитају због тврдњи да је у августу 2010. силовао једну жену и сексуално злостављао и присиљавао другу, док је био у Стокхолму где је одржао предавање. 

Он је изјавио да су оба односа била била потпуно добровољна.

Асанж је пуштен уз кауцију децембра 2010. године, али је у мају 2012. Врховни суд Велике Британије пресудио да би требало да буде изручен Шведској. Тада му је Еквадор одобрио азил у својој амбасади у Лондону.

EUR/RSD 117.5792
Најновије вести