Ем скупи, ем опасни: У Хрватској скоро СВАКА ДУГА КУГЛА СЛАДОЛЕДА НЕИСПРАВНА

Више пута могли су се чути коментари да је цена кугле сладоледа у Хрватској равна само онима у Јапану или Швајцарској.
1
Фото: Pixabay, ilustracija

Расправа о превисоким ценама кугле сладоледа бацила је у други план питање о квалитету однедавно скупоценог сладоледа, односно, о његовој здравственој исправности.

Иако би се могло очекивати да је порастом цене сладоледа, порастао и његов квалитет, а тиме и здравствена исправност, према испитивањима Одсека за санитарну микробиологију и биологију животне средине Наставног завода за јавно здравство Приморско-горанске жупаније, квалитет сладоледа и његова здравствена исправност лошији су него прошле године.

“У овој години у угоститељским објектима у нашој жупанији обрадили смо 75 узорака сладоледа. Од тога 31 узорак или 41 посто узоркованих сладоледа није било задовољавајуће, што је према мојој процени много више од бројке незадовољавајућих узорака сладоледа коју смо утврдили прошле године, када је тај проценат износио 33 посто”, каже Ивона Жарковац Саршон с Одсека за санитарну микробиологију и биологију животне средине Наставног завода за јавно здравство Приморско-горанске жупаније.

У узорцима који су обрађивани у лабораторији овог завода и који нису задовољили здравственим квалитетом, утврђен је повећан број аеробних мезофилних бактерија, као и ентеробактерија.

Оне су уједно и главни разлог здравствене неисправности сладоледа у угоститељским објектима у ПГЖ-у, при чему су у првом реду праћени објекти у приобаљу и на Кварнерским острвима.

Жарковац Саршон наглашава да ове бактерије не угрожавају људско здравље. Додаје како узрок пораста здравствено неисправних узорака сладоледа није одређен, али да постоји могућност да је један од разлога и мањак радника у угоститељству, као и присуство недовољно едукованих угоститеља.

Пословни.хр

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести