Ердоган открио о чему је све причао са Путином

АНКАРА: Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган изјавио је да председник Русије Владимир Путин има праведан приступ када је реч о могућој турској војној операцији у Сирији и да подржава Турску у борби против тероризма.
erdogan i putin, tanjug ap
Фото: Tanjug (Sergei Chirikov/Pool Photo via AP)

На повратку из Сочија, где је јуче разговарао са руским председником, он је новинарима у авиону, на питање у вези са војном операцијом рекао да ће Путин увек бити уз Турску у борби против тероризма, пренео је Спутњик.

Ердоган је навео и да ће наредне недеље посетити место изградње нуклеарне електране "Акују" и лично се уверити како теку радови, а да ће потом известити Путина.

"Нуклеарна електрана Акују има посебан значај у енергетској стратегији наше земље. Остаје и даље наш циљ да током 2023. пустимо у рад први реактор", рекао је он.

Ердоган је казао и да су Турска и Русија потписале својеврсну "мапу пута" о економској сарадњи са намером да се обим робне размене подигне на 100 милијарди долара.

"Меморандум о разумевању, својеврсну ‘мапа пута’ наших трговинско-економских односа потписали су у Сочију наш министар трговине и потпредседник руске владе Александар Новак“, казао је Ердоган.

Турски лидер је саопштио да је са Путином разговарао и о коришћењу руске картице "Мир" у Турској.

"Са Путином смо се договорили о рубљи. Пошто ћемо обављати плаћања у рубљама то ће, наравно, донети новац Русији и Турској. Ту је и руска картица ''Мир''. Тренутно наших пет банака ради на томе. Ту, такође, има озбиљних помака. То је, наравно, веома погодан процес за туристе који долазе из Русије. Помоћу њих могу да обављају куповину и плаћају боравак у хотелу", истакао је Ердоган.

Он је саопштио и да је предложио председнику Русије да организује његов састанак са украјинским лидером Володимиром Зеленским.

"Упркос свим потешкоћама на терену, ја чврсто верујем у то да ће украјинска криза бити решена за преговарачким столом. Још једном сам напоменуо председнику Путину да можемо да организујемо његов састанак са Зеленским", истакао је Ердоган.

EUR/RSD 117.3357
Најновије вести