Ердоган: Погрешан приступ Француске према Сирији

АНКАРА: Турски председник Реџеп Тајип Ердоган изјавио је данас да је Француска заузела погрешан приступ према Сирији.
erdogan1, tanjug yjasin bulbul ap
Фото: Tanjug/AP

Ердоган је то рекао након што је француски председник Емануел Макрон обећао подршку Сиријским демократским снагама (СДФ), са чијим је члановима разговарао у Паризу.Макрон је навео да ће Париз помоћи стабилизацији североисточног дела Сирије.

"Дубоко смо ражалошћени због потпуно погрешног приступа који је показала Француска, што је, надамо се, резултат погрешне представе", рекао је Ердоган, пренео је Ројтерс.Из кабинета Макрона синоћ је саопштено да се Француска понудила да посредује између Турске и СДФ у којима су најбројнији Курди.

Париз је пружио уверавања Сиријским демократским снагама да подржава стабилизацију северне Сирије.Курдски званичник Калед Еиса је након сусрета Макрона и делегације са севера Сирије у којој су били и представници курдске милиције "Јединице за зашиту народа" (YПГ), рекао да је француски председник обећао да ће упутити француске војнике у Манбдиж како би подржали борбу против Исламске државе и одвратили Турску од напредовања ка том граду.

Из Макроновог кабинета то нису желели да коментаришу, наводи британска агенција.Савет за националну безбедност у Анкари је у среду саопштио да ће Турска предузети акцију ако се екстремисти не буду одмах повукли из сиријског региона Манбиџ и области источно од Еуфрата.

Турска, која је прошле недеље извела офанзиву на сиријски град Африн након двомесечне офанзиве против сиријске курдске милиције под називом "Јединице за зашиту народа" (YПГ), и више пута је претила да ће своје операције проширити даље на исток до Манбиџа где су стациониране америчке трупе, наводи Ројтерс.

Ширење турске војне офанзиве на много већу територију коју држе Курди на истоку, што је турски председник Тајип Ердоган обећао да ће учинити, довело би до ризика конфронтације између савезника НАТО који су у спору око америчке политике у Сирији и другим питањима, додаје агенција.

EUR/RSD 117.5944
Најновије вести