Ердоган: ШВЕДСКА НЕЋЕ ДОБИТИ ОДОБРЕЊЕ ЗА ЧЛАНСТВО У НАТО све док чува терористе

АНКАРА: Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган данас је поручио да та земља неће одустати од противљења уласку Шведске у НАТО, уколико она не буде престала да пружа уточиште терористима.
erdogan, tanjug ap
Фото: Tanjug (AP Photos/Burhan Ozbilici)

"Наш став, очекивања и обећања која су дата су јасни. У овом тренутку, бранимо исте принципе које смо бранили прошле године. Желимо само да остану верни ономе што су потписали", рекао је Ердоган након састанка владе, преноси Ројтерс.

Истакао је да Анкара очекује од Шведске да престане да пружа уточиште члановима Радничке партије Курдистана и групе коју Турска сматра одговорном за покушај државног удара 2016. године.

"Сви треба да признају да не могу да буду пријатељи са Турском, уколико дозвољаваљу терористима да демонстрирају на централним трговима њихових градова", поручио је турски председник.

Прошле недеље је одржан протест током којег је један од двојице организатора поцепао и запалио копију Курана испред централне џамије у Стокхолму.

Док је око 200 људи посматрало његов чин, демонстрант је прво поцепао странице и њима обрисао ципеле, након чега је Куран ставио на сланину и спалио је, што су Турска и неке друге муслиманске земље оштро осудиле.

EUR/RSD 117.0614
Најновије вести