Еритреја повукла војнике са границе са Етиопијом

АСМАРА: Еритреја је повукла своје војнике са милитаризоване границе са Етиопијом као "гест помирења" са том суседном земљом, с којом више од две деценије није имала дипломатске односе.
eritreja, tanjug ap
Фото: Tanjug (AP Photo/Mulugeta Ayene)

"То је императив за све оне који брину о дугорочном плану стабилности и економске одрживости региона да учине све што могу да помогну да две земље крену даље од рата због којег су на обе стране патили људи", саопштила је провладина новинска агенција Еритреје, пренела је агенција Ројтерс.

Председник Еритреје Исаја Афверки и премијер Етиопије Абиј Ахмед почетком јула су потписали заједничку декларацију мира и пријатељства, чиме су по први пут успостављени званични дипломатски односи између две државе након две деценије прекида.

Тиме је ратно стање између две суседне земље и званично окончано.

Погранични рат између две земље трајао је од 1998. до 2000. године, а на десетине хиљада људи је погинуло.

Еритреја је била део старе етиопске државе, а поцетком 1960-их основан је покрет за независност Еритреје који је довео до тродеценијског грађанског рата. 

Две земље ратовале су од 1998. до 2000, дуж заједничке границе, а сукоби су окончани одлуком суда у Хагу којом су дефинисане границе.

EUR/RSD 117.7410
Најновије вести