ЕУ дебата: Различита виђења приоритета Европе

БРИСЕЛ:  Шест кандидата за место председника будућег сазива Европске комисије током дебате у Бриселу представили су вечерас грађанима Европе приоритете своје политике.
Šest kandidata za mesto predsednika budućeg saziva Evropske komisije Foto: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET
Фото: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

Први се обратио кандидат Европске левице Нико Куе, белгијски синдикалац, пореклом из Шпаније који је позвао на већу солидарност и промену "правца Европе".

"Европски лидери много причају, али не баве се суштином проблема. Треба нам Европа која ће се ухватити у коштац са проблемима", поручио је Куе.

Кандидаткиња Зелених, немачка посланица у Европском парламенту Ска Келер, која је и на изборима 2014. године била у трци за позицију председника Европске комисије, заложила се за ЕУ која штити заједничку планету, за социјалну Европу, поштовање једнакости жена, поштовање мањина и заштиту људских права. 

"Има наде за бољу будућност, али за то нам је потребна храброст и промена", каже Келер.

Чешки посланик у Европоском парламенту Јан Захрадил, представник Европских реформиста, најавио је да ће ради на стварању ”флексибилне и децентрализоване” Европе и да ће се, ако буде изабран на место председника Европске комисије, залагати за Комисију која ”једнако поштује све земље чланице, ради са њима, а не држи им лекције”.

”Потребна нам је ЕУ која ради мање, али боље и потребан нам је баланс између европског и национлног нивоа”, поручио је Захрадил.

Данаска политичарка Марагарет Вестагер која у одлазећој Европској комисији обавља посао комесара за компетицију, као приоритет своје политике навела је равноправност жена у ЕУ и Европској комисији, борбу против климатских промена као и залагање за развој нових технологија и поштовање владавине права у свакодневном животу грађана ЕУ.

Водећи кандидат Европске народне партије и лидер те најјаче политичке групе у Европском паралмету, Манфред Вебер, каже да се залаже снажну и демократску Европу и за Европску комисију која ће бити ”близу грађана” и која ће се бавити ”конкретним проблемима грађана”.

”Нека то буде Европска комисија новог почетка и нове ере”, поручио је Вебер.

Шести кандидат за позицију коју тренутно држи Жан Клод Јункер, холандски политичар и тренутни потпредседник Европске комисије, Франс Тимерманс, испред европских социјалдемократа каже да верује у јединство Европе и позива на реформе у цљу веће једнакост, владавине права као и борбе против климатских промена и насиља над женама.

”За кога год да гласате гласајте! Не дајте свој глас и будућност другоме. Ангажујте се!” поручио је Тимерманс.

Кандидати су током дебате у Бриселу говорили о различитим темама почев од миграција, незапослености младих у Европи, климатских промена преко пореске политике и конкурентности, међународне трговине и улоге ЕУ у свету до питања популизма, демографског јаза, релевантности институција и Брегзита.

Током ове дебате кандидати нису поменули тему проширења ЕУ.

Очекује се да Европски парламент након европских избора и инаугурације новог сазива 2. јула крене у избор будућег председника и комесара Европске комисије који би требало да почну са радом у новембру.

 

EUR/RSD 117.5870
Најновије вести