Хан: Постићи споразум до краја мандата актеулне Европске комисије

МИНХЕН: Европски комесар за проширење Јоханес Хан заложио се данас за постизање компромисног споразума Београда и Приштине до краја мандата актуелне Европске комисије, који истиче ове године. 
Johanes Han/Fonet/AP
Фото: Фонет/АП

Хан је на панелу "Безбедност у ЈИ Европи: два корака напред, једна корак назад" у Минхену, на којем говоре и српски и косовски председници Александар Вучић и Хашим Тачи, рекао да је не само крање време, него "више него крајње време" да се постигне договор, јер је актеулни тренутак повољан за то. 

"Сада имамо тренутак да врло брзо постигнемо договор, јер енергија се мења... Морамо да покушамо да направимо споразум што пре, ја бих рекао до краја мандата ове комсиије, јер ће се променити тим, губи се време, губи се замајац, подршка међу грађанима и државама чланицама", рекао је Хан.

Он је замолио обе стране да наставе да раде на компромисном решењу, у којем ће обе стране морати да попусте да би добиле нешто више.

"То морају сви да разумеју. Ослањам се на вашу посвећеност, али није у питању само ваша посвећеност, већ и других колега у вашим државама", рекао је Хан.

Он је рекао да се, према истраживањима, 75 одсто грађана у региону залаже за регионалну сарадњу и да људе највише занима економска ситуација, те истакао да је исход дијалога Београда и Приштине кључан не само за две стране, већ и за цео Западни Балкан и европску перспективу региона, јер лоши односи две стране могу да утичу на све земље и стабилност у целом региону.

"Учестовао сам на различитим панелима са данашњим саговорницима, било је момената када смо били оптимистичнији него данас, али и даље сам захвалан на њиховој решености да се ради на решењу", рекао је Хан.

Он је додао и да су Северна Македонија и Грчка заслужено славили и додао да грађани те две земље нису подржавали преговоре на почетку, али да је на крају ипак постигнут споразум.

"То би требало да пружи одређени оптимизам и охрабри све нас да пронађемо решење", рекао је Хан.

Фото: Танјуг (Видео)

Вучић и Хан се састали у "четири ока"

Председник Србије Александар Вучић састао се данас поподне у Минхену са комесаром ЕУ за проширење и суседску политику Јоханесом Ханом у "четири ока".

Уместо заказаног билатералног састанка, којем присуствују и сарадници, Вучић и Хан су одлучили да разговрају у "четири ока".

Њих двојица су претходно учествовали на панелу "Безбедност у Југоисточној Европи: два корака напред, један корак назад", као и косовски председник Хашим Тачи и председавајући безбедносне конференције у Минхену Волфанг Ишингер.

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести