ЕУ продужила привредне санкције Русији

БРИСЕЛ: Савет ЕУ одлучио је данас да до 31. јула 2022. године продужи рестриктивне мере усмерене на одређене привредне секторе Руске Федерације.
s
Фото: Pixabay.com

Санкције су први пут уведене 31. јула 2014. као одговор на руске акције које дестабилизују ситуацију у Украјини, а ограничавају одређеним руским банкама и компанијама приступ примарним и секундарним тржиштима капитала ЕУ и забрањују и друге облике финансијске помоћи и посредовања према руским финансијским институцијама.

Санкције такође забрањују директан или индиректан увоз, извоз или трансфер свих материјала везаних за одбрану и успостављају забрану робе двоструке намене за војну употребу или крајњих војних корисника у Русији.

Русији се ограничава и приступ одређеним осетљивим технологијама које се могу користити у руском енергетском сектору, на пример, у производњи и истраживању нафте.

Одлука о продужетку рестриктивних мера донета је након последње процене примене споразума из Минска постигнутог 2015. године у циљу прекида ватре и стабилзације ситуације у Украјини.

EUR/RSD 117.4762
Најновије вести