ЕУ: У БиХ алармантна ситуација са мигрантима

БРИСЕЛ: Европски званичници оценили су данас да је ситуација са мигрантима у БиХ алармантна и позвали власти да забораве политичке препирке и поново отворе центре у Бири и у Циљугама код Тузле.
b
Фото: Youtube Printscreen

У заједничком саопштењу, које су потписали високи представник ЕУ за безбедносну и спољну политику Жозеп Борел, европска комесарка за унутрашње послове Илве Јохансон и комесар за проширење и суседску политику Оливер Вархељи, наводи се да око 3.300 миграната нема приступ основном склоништу и службама због затварања склоништа у Липи.

"Надлежне власти морају да сарађују. Стање у БиХ са мигрантима је алармантно и морају да делују како би решиле потребе свих избеглица и миграната који су остали без склоништа и како би спасили њихове животе. Морају се узети у обзир и интереси локалног становништва и у том ћемо смислу радити са надлежним властима", наводи се у саопштењу.

Додаје се да ЕУ наставља да подржава БиХ и њене грађане у суочавању са изазовном ситуацијом, због чега је ставила на располагање додатна средства у ту сврху.

"ЕУ такође подржава Босну и Херцеговину у управљању мигрантском ситуацијом, укључујући азил и јачање граничне контроле, како би се изградили потребни капацитети за ефикасно решавање овог проблема", закључили су у саопштењу европски званичници.

 

EUR/RSD 117.1154
Најновије вести